HomeÁllatkategóriák

A KUTYA

1 FEJEZET BOLHÁK ÉS KULLANCSOK

Mik azok a bolhák?

Bolhafajok 

Számos bolhafaj létezik. A két leggyakoribb a macska és kutyabolha. A macskabolha a leggyakrabban megtalálható faj mind a macskák mind a kutyák esetében. A macskabolha tudományos neve Ctenocephalides felis. Annak ellenére, hogy ez a faj főleg macskákon fordul elő, a kutyákon is vidáman megél. A kutyabolha, azaz a Ctenocephalides canis már nem él meg ilyen könnyen macskákon. Ezért képes a macskabolha kiszorítani a kutyabolhát. Nem a macskabolha a leggyakoribb bolhafajta a világon. Néhány országban, mint Görögország, Új-Zéland és Írország a kutyabolha az uralkodó faj a kutyákon. 

Életciklus 

A bolha életciklusa négy szakaszból áll:

• a felnőtt bolha tojást rak,

• a tojás lárvává alakul,

• a lárva bábbá alakul, 

• a bábból bolha lesz.

A bolhák állandó problémát jelenthetnek az állatok számára. Egy felnőtt bolha nagyjából 2-4 hétig él. Amint ráugranak egy állatra, elkezdik szívni a vérét. 36 óra elteltével egy felnőtt nőstény bolha lerakja az első tojásokat. Naponta kb. 50 tojást tudnak rakni! A tojások a kutyáról és a macskáról lehullanak a környezetükbe: a szőnyegre, párnákra, a parkettára, a kocsiba, az ágyra stb. A tojások átlagosan 5-10 nap múlva kelnek ki a hőmérséklettől és a páratartalomtól függően. 

A lárva kimászik a tojásból, és a felnőtt bolha levedlett bőréből és ürülékéből táplálkozik, ami emésztetlen vért tartalmaz. A lárva kétszer vedli le a bőrét, ami kb. 5-10 napot vesz igénybe. A meleg, nedves környezetet kedveli, és kerüli a direkt fényt, hogy megvédje magát a kiszáradástól. 

Kullancsok: veszélyes és nem szívesen látott vendégek

A kullancsok szintén élősködők. Ha az állat vagy az ember olyan környéken sétál, ahol kullancsok élnek, akkor a kullancsok a kívánt célpontra ugranak. A következő lépés, hogy az áldozat bőrébe fúródnak, hogy vért tudjanak szívni. A kullancsok főleg kutyákra és macskákra tapadnak, és számos betegséget is terjesztenek. Az emberek is megfertőződhetnek a kullancscsípéstől.

A kullancsok által terjesztett betegségek legveszélyesebbike a Lyme kór. Habár nem minden kullancs terjeszti a Lyme kórt, a kullancsok kb. 15 %-a igen, és ezt továbbadhatják az embernek is. 

A kullancs szájszervét használja a bőrbe való befurakodásra, azután pedig megszívja magát vérrel. A táplálkozási folyamat során a kullancs testében lévő baktériumok és vírusok bekerülhetnek az állat vagy az ember vérkeringésébe. 

A fertőzés esélye annál nagyobb, minél hosszabb időn keresztül tapadt a kullancs a gazdatestre (48 óra után). 

Ezért fontos a kullancs lehető leghamarabb történő eltávolítása (48 órán belül). Rendszeresen nézzük át macskánkat vagy kutyánkat kullancsok után kutatva, főleg a nyári időszakban. Minél gyorsabban eltávolítjuk a kullancsot, annál kisebb a rettegett Lyme kór fertőzésveszélye. A Beaphar kifejlesztett egy Kullancs Eltávolító sprayt annak biztosítására, hogy a kullancsokat könnyen és higiénikusan el tudjuk távolítani. Az egész egy kis palack spray, amit közvetlenül a kullancsra lehet permetezni. Ez megfagyasztja a kullancsot és a legtöbb esetben kb. 15 perc elteltével az kullancs egészben kipottyan az állatból. A Kullancs Eltávolító biztosítja, hogy Önnek ne kelljen a kullancshoz érnie. A termék kicsi, könnyen kezelhető tartályban van, amit magunkkal vihetünk az erdei sétákra. Ha a kullancs néhány óránál hosszabb ideig volt az állatban, akkorra általában már stabil kapaszkodót talált az állat bőrében. A Kullancs Eltávolító ezekben az esetekben is megfagyasztja a kullancsot, de lehetséges, hogy magától nem esik ki, s így ki kell szednünk kedvencünkből. Erre a célra kullancs csipesz használatát javasoljuk. Mivel a Kullancs Eltávolító azonnal megfagyasztja a kullancsot, nincs esélye kiüríteni a betegséggel fertőzött gyomortartalmat az állat vérkeringésébe. Ezáltal csökken az esély a fertőző betegségek átadására. 

BOLHA ELLENI KÜZDELEM

Egész éven át tartó probléma 

A bolhák sajnos már nem csak a nyárra jellemzőek. A meleg, nedves körülmények nagyszerűek a bolhák számára, és a központi fűtés tökéletes környezetet biztosít az egész házban az év folyamán. Ez azt jelenti, hogy a bolhák egész évben problémát okozhatnak a háziállatnak. A bolhatojások és lárvák 10°C-os hőmérsékleten vagy az alatt nem fejlődnek. Hideg időben fagypont alatt a kint lévő bolhák elpusztulnak. A túlélőket a házon belül, otthonunkban találjuk. Ezért van az, hogy a tél és a tavasz a leghatásosabb időszakok a bolhák elleni harcra mind, az állat, mind otthonunkban esetében. 

A következmények 

A bolhák sokféle bőrbetegséget okoznak a kutyáknál és macskáknál, továbbá gyakran galandféreg lárvát hordoznak. 

A bolhafertőzés néhány közvetlen következménye: 

• viszketés; 

• vérveszteség, amely vérszegénységet okozhat 

• az állat viselkedésében bekövetkező változások; 

• bolhaallergia. 

Nyilvánvalóan ezek nagyon kellemetlen problémák az állatok számára. Ezeken a közvetlen következményeken túlmenően a bolhafertőzés közvetett következményekkel is jár, mivel a bolhák galandféreg hordozói is lehetnek. A fentieket figyelembe véve a bolhafertőzés nem vicc a kutya vagy a macska számára, és a ha a bolhapopuláció ugrásszerűen megnő, akkor az bizonyára Önnek is problémát fog okozni. 

A látha(tatlan)ó probléma 

A látható bolhák száma csak a közmondásos jéghely csúcsa. Az állaton élő bolháknak mindössze 5 %-a látható. A maradék 95 % puszta szemmel nem látható tojás, lárva vagy báb formájában az állat környezetében található. 

Egy nőstény bolha kb. 1350 tojást rak egész élete során (amely átlagosan 27 db naponta). A tojások 1-10 nap elteltével kelnek ki. Mivel a tojások különböző időben kelnek ki, az állat újonnan kikelt bolhák folyamatos bombázásának van kitéve a saját élőhelyén. 

A bolhák kb. 60 %-a a környezetünkben lárva formájában él. Ezek a lárvák persze menekülnek a fény elől, (negatív fototaxis) és lefelé mozognak a föld felé (pozitív geotaxis). Ezért van az, hogy a lárvákat gyakran nehezen megközelíthető repedésekben találjuk meg, vagy a szőnyeg alsóbb rétegeiben. Ez csak adalékul szolgál a bolha probléma láthatatlansági fakorához. A báb és a benne található fiatal bolha nagyon ellenálló a különféle bolhairtási módszerekkel szemben. 

A kifejlett bolha azonnal kimászik a gubóból, ha megkapja a kellő jelzéseket, de ugyanígy bolhaként a bábban is tud maradni napokig, hetekig vagy akár hónapokig. Ez lehetővé teszi a számára, hogy kivárja a megfelelő időpontot a bábból való kikelésre, amikor a körülmények a legkedvezőbbek és az esély, hogy az állat, akire rá tud ugrani, a közelben van, a legmagasabb. A gubó felrepedését a vibráció (egy lehetséges gazdaállat mozgása a közelben) és a meleg stimulálja. Mivel a bolhák bábban töltött ideje nagyon változó, a bolha akár túl is élheti a kezelést azáltal, hogy csak azután kel ki, hogy a kezelés hatása már elmúlt. A bábállapot megvédi a bábban lévő bolhát a rovarirtó-szerek hatásaitól.

Mit tehetünk ellene? 

Időben fel kell őket fedezni.

Ahogy az más esetekben is igaz, minél korábban ismerjük fel a problémát, annál könnyebb lesz orvosolni. 

Biztos jele a bolhafertőzésnek, ha egy állat folyamatosan vakarózik. Gyakran teljesen nyilvánvaló, ha az állat nem szokványos viszketésben szenved. Ahhoz, hogy biztosak legyünk abban, hogy a kutya vagy macska bolhafertőzés áldozata, alaposan fésüljük át a bundáját. Ilyenkor láthatjuk, amint a bolhák vagy kicsi, szabálytalan alakú fekete darabkák hullanak ki az állat bundájából. Ez valószínűleg bolhaürülék. Mivel ez az ürülék emésztetlen vért tartalmazhat, a fésüléskor legjobb, ha nedves ruhát, papírt vagy lepedőt helyezünk az állat alá. Az állat alatt lévő nedves felületen landoló ürülék, sötétvörös pöttyök formájában jelenik meg. Az állat egyes testrészeit különösen fontos megvizsgálni bolhák után kutatva, ezek a derék, nyak, a fülek mögött és a “hónaljak”. Ezek a legmelegebb helyek és a bolhák gyakran összegyűlnek ezeken a területeken. 

Amennyiben bolhát találunk az állaton, intézkednünk kell, hogy megszabaduljunk tőle. Van azonban néhány dolog, amit észben kell tartanunk, amikor megküzdünk a bolha problémával. 

Mint már említettünk, a bolháknak csak 5 %-a tartózkodik az állaton. A maradék 95 % az állat környezetében él tojás, lárva vagy báb formájában. Nyilvánvaló, hogy nemcsak az állatot kell bolhátlanítani, de a környezetét is kezelni kell. Nem elég megszabadulni a kifejlett bolháktól: foglalkozni kell a tojásokkal és a lárvákkal is. A fő cél a bolha életciklus megszakítása, és ennek az állapotnak a fenntartása.

Bolhafertőzés elleni küzdelem 

A bolhapopulációk kiirtására több módszer létezik. Alkalmazhatunk például kifejezetten bolhák elleni rovarölő-szereket, természetes termékeket vagy nem kémiai eszközöket. Számos bolhaölő-szer létezik: spray-k, samponok, tabletták, porok, nyakörvek és cseppek. Az Ön személyes preferenciája játssza a fő szerepet egy bizonyos bolha elleni szer kiválasztásánál. A bolhák életciklusának megszakítása és a probléma megoldása érdekében hosszútávon a bolha elleni szerek felbecsülhetetlenek. A bolha életciklusának megszakításához a ciklus két szakaszában kell intézkedéseket tenni: 

1. Az állaton és a környezetében élő kifejlett bolhák elleni küzdelem, 

2. A lakókörnyezetben élő tojások és lárvák elpusztítása. 

A felnőtt bolhapopuláció elhárítása más termékek használatát igényli, mint amelyeket a tojások és lárvák elpusztítására használunk. Ezért kapható annyi különféle bolha elleni termék. 2 fő fajta termék létezik: rovarölő-szerek (rovarirtó-szerek) és rovar növekedésszabályozó szerek (IGR). 

A kifejlett bolhák irtásához rovarölő-szert használjunk. Alaposan olvassuk el a terméktájékoztatót az alkalmazni kívánt rovarölő típusának megismerése érdekében, és hogy tudjuk, hogyan kell azt hatásosan alkalmazni. 

A ovar növekedésszabályozók (IGR) megszakítják a tojás-lárva-báb-bolha életciklust. Az IGR nem azonnal halálos a felnőtt bolhák számára, de megakadályozza, hogy a tojások és a lárvák vérszívó bolhává fejlődjenek ki. 

Az IGR megszakítja a bolha életciklusát, mert: • megakadályozza az életképes tojások lerakását, • megakadályozza a normális báb kialakulását, • megszakítja a lárva fejlődését, • megakadályozza, hogy a tojások kikeljenek. Annak a pontos módja, hogy egy bizonyos termék hogyan veszi fel a harcot a bolha életciklussal, a termékben lévő IGR típusától függ. 

KÖRNYEZET 

A bolha elleni termékek használatán túlmenően egyéb intézkedéseket is tehet a bolhák ellen. Ez magában foglalja az állatok bőrápolását és az élőhely porszívózását, és/vagy felmosását is. Ezek a nem kémiai intézkedések gyakran azonban nem elég hatékonyak minden, bolhával kapcsolatos probléma megoldására. 

A kutya vagy a macska saját bőrének ápolása során csak kevés bolhát képes eltávolítani a bundájából. Természetesen Ön segíthet az állatnak azzal, ha alaposan átfésüli vagy átkeféli, de ez is csak az állaton élő bolhapopuláció kisebb részét távolítja el. 

A padló felmosása egy másik eszköz a bolhák elleni harcban. Ennek hatása azonban az állat környezetében élő bolhapopulációra igen kicsi. A 20-25°C közötti hőmérséklet és a 70-85% közötti relatív páratartalom ideális körülményeket nyújt a bolhalárvák részére. A nedvességi feltételek különösen fontosak a lárva fejlődése szempontjából. A padló felmosásával a lárváknak kellemes nedves klímát biztosítunk, elősegítve ezzel a fejlődésüket. Fontos, hogy ne használjunk túl sok vizet a felmosáshoz, és hogy a lehető leggyorsabban hagyjuk a padlót felszáradni a szoba szellőztetésével. 

A bolhalárvákat nem könnyű felporszívózni. Tesztek bizonyítják, hogy alapos porszívózással is csak a lárvák 20 %-ától lehet megszabadulni. A bolhalárvák belekapaszkodnak valamibe és a vékony kis karmaikkal tartják magukat, így akadályozzák meg, hogy felszippantsák őket. Porszívózáskor eltávolítjuk a lárva táplálékforrását, így legalább egy kis problémát okozunk neki. 

Bár ezek a nem kémiai eszközök nem elegendőek egy bolha invázió leküzdésére, könnyen kezelhető másodlagos módszereknek tekinthetők, amelyek a bolha elleni szerekkel jól kombinálhatók. 

BOLHA ELLENI HARC 4 LÉPÉSBEN 

Optimális megközelítés 

Mi a legjobb módja a bolhaprobléma kezelésének? A Beaphar termékek nagy segítségünkre lehetnek. A bolhanyakörvek 1983-ban történt bevezetése óta a Beaphar a kutyák és a macskák számára már komplett csomagot ajánl, amely segít legyőzni az kártevőket, melyek az állaton kívánnak élősködni. A teljes bolhaprobléma megoldására több lépést is kell tenni annak érdekében, hogy sikeresen megszabaduljunk a problémától: 

1. lépés: az állat megtisztítása a bolháktól 

2. lépés: az állat tisztán tartása a bolháktól 

3. lépés: a lakókörnyezet megtisztítása a bolháktól 

4. lépés: utógondozás (az állat féregtelenítése) 


1. Lépés: Az állat megtisztítása a bolháktól 

 A probléma hatékony megoldásához először is meg kell tisztítani az állatot az összes bolhától. A kutyák bolháktól való megszabadítására használja a Fiprotec rácsepegtető oldatot. Ez a termék gondoskodni fog minden, a kutyán lévő bolháról. 

2. Lépés: Az állat tisztán tartása a bolháktól 

Használja a Beaphar bolhanyakörvek egyikét. Ezek a nyakörvek 4 hónapig hatékonyak maradnak, és diazinon nevű aktív anyagot tartalmaznak, ezen felül vízállóak. 

3. Lépés: A lakókörnyezet tisztán tartása a bolháktól 

 Mint ahogy azt korábban is említettük, a bolhaprobléma 95 %-a az állat lakókörnyezetében rejlik. Ezt mindenképpen figyelembe kell venni bármely bolhafertőzés esetén. Kifejezetten bolha elleni termékek használatával megszabadíthatjuk az állat lakókörnyezetét a bolháktól. 

4. lépés: Utógondozás 

A bolhák a férgek köztigazdái is lehetnek. Ha egy állat bolháktól szenved, akkor féregteleníteni is kell. 

MÉG MINDIG TELE VAN BOLHÁKKAL MINDEN ERŐFESZÍTÉS ELLENÉRE? MI A TEENDŐ? 

A kezelést követően egy darabig tovább lehet folytatni az új bolhák felderítését az állaton és annak lakókörnyezetében. Ez annak az eredménye lehet, hogy az állat olyan helyeken járt, ahol még mindig vannak bolhák, például a kert, vagy kapcsolatba került idegen bolhás kutyákkal vagy macskákkal. Az állatot és annak környezetét ismétlődően kezelni kell! A bolhák elleni harc nem könnyű feladat. Mindazonáltal a 4-lépéses-terv betartása és a Beaphar termékek hathatós segítséget nyújthatnak a bolhák feletti győzelemhez! 

TERMÉSZETES TERMÉKEK

Számos természetes termék is rendelkezik rovarriasztó tulajdonságokkal a bolhák elleni harc elősegítésére. Néhány példa ezekre: 

 • Fokhagyma; az allicin nevű aktív anyag a bőrön keresztül kiválasztódik az összetevő felszívódását követően, így távol tartja a rovarokat, élősködőket és egyéb bogarakat 

• Levendula; a rovarok és paraziták nem szeretik e növény illatát. 

• Eukaliptusz olaj; nem csak az illatával riasztja el a rovarokat, de a cineol nevű aktív anyagnak is mérgező vagy riasztó hatása van a rovarok bizonyos fajtáira. 

• Citrom; e gyümölcs illata elriasztja a rovarokat és egyéb bogarakat. 

• Ruta graveolens; a növény levele által kiválasztott olaj kellemes az embernek, de a rovarokat távol tartja. 

• Teafa; ez a fafajta főleg Ausztráliában honos. A bennszülöttek már hosszú ideje tudják, hogy a teafa olaja elriasztja a szúnyogokat és a bolhákat. 

• Margosa: a trópusi Neem fa gyümölcséből nyert olaj. A salanin és meliantriol aktív anyagok a rovarok számára undorító szagot és ízt adnak. 

 A természetes termékeknek csak nagyon korlátozott rovarriasztó hatásuk van bolhák és rovarok ellen. Ez a tulajdonságuk inkább a megelőzésben játszik szerepet, mint a bolhafertőzés megszüntetésében. 

 2. FEJEZET EGÉSZSÉG EGÉSZSÉG 

Egy egészséges kutyának jó a tartása, éber, kíváncsi és érdeklődik a környezete iránt. A fejét magasra emeli és a fülei a zajok forrását követik. Az orr általában nedves, a bőr rózsaszín és egészséges kinézetű, a bunda csillogása és vastagsága teszi vonzóvá a kutyát, ezért akarjuk őt választani. Az egészséges kutya könnyeden jár és nem túl dundi. A bordáknak tapinthatónak kell lenni, egy kis zsírréteg azonban kell, hogy legyen a bordák és a bőr között. A megfelelő ápolás, a sok testmozgás és a jó étrend hosszú távon biztosítja, hogy a kutya fitt, egészséges és aktív maradjon. Sajnos még így is előfordulhat, hogy a kutya megbetegszik, ezért fontos, hogy felismerjük a betegségek tüneteit. Ha a kutya nem érzi jól magát, az első jelek általában a viselkedésben mutatkoznak meg: a normálisnál csendesebb, kevésbé játékos és aktív, mint szokott. Az étvágy csökkenése vagy növekedése is intő jel lehet. 

FÉRGEK Belső élősködők: férgek Az állat gazdáját sokként érheti, amikor kiderül, hogy az állatban paraziták lakoznak. A bolhák, vagy ami ennél is rosszabb, galandférgek jelenléte egy egyébként tiszta háztartásban megrökönyödést okozhat. Még akkor is, ha az állattulajdonos megfelelően gondoskodik az állat higiéniájáról, előfordulhatnak féregfertőzések. Az állat tulajdonosok észlelhetnek több cm hosszúságú “férgeket” vagy rizsszemre hasonlító dolgokat az állat ürülékében. Ezek a galandféreg apró darabjai, amik az állat belsejéből jöttek ki. Orsóférgek szintén látogatást tehetnek a háziállatoknál, és a hányásban vagy az ürülékben válnak láthatóvá, és hosszú vékony fehér, sárga vagy piros madzagra hasonlítanak. A férgek mind az ember, mind az állatok számára problémát okozhatnak. A Beaphar hatékony modern gyógyszereket fejlesztett ki: megfelelő mennyiségű odafigyeléssel és gondozással azonban nem kell, hogy a férgek problémát jelentsenek. Mely férgek veszélyesek a háziállatra? 

Orsóférgek 

Az orsóférgek különösen nagy problémát jelentenek a kölyökkutyák és a vemhes kutyák számára. Ritkán okoznak problémát két évesnél idősebb kutyáknál. Az orsóférgek úgy néznek ki, mint a nagyon vékony kukacok (vagy vékony spagetti vagy gumicsíkok). A színük fehértől a rózsaszínes-barnásig változatos lehet az állat táplálkozásától függően. Az orsóféreg életciklusa egészen egyszerű: közvetlenül kutyáról kutyára terjednek. Kifejlett férgeket lehet találni a gyomorban és a vékonybélben, ahol részben megemésztett táplálékon élnek. A teljesen kifejlett orsóférgek kis tojások ezreit rakják le, amelyek puszta szemmel láthatatlanok. Ezek a tojások a kutya ürülékével együtt ürülnek ki. Ragacsos burokkal rendelkeznek, ami hozzáragad egy arra haladó kutya bundájához vagy tappancsához, és a kutya lenyeli azt, amikor a bundáját tisztítja. A lenyelt tojások a gyomorban végzik, ahol mikroszkopikusan kicsi lárvává alakulnak. Felnőtt kutyákban a lárvák a kutya vérkeringési rendszerébe jutnak, ahonnan az izomszövetbe kerülnek apró cisztákba tömörülve. Itt alig okoznak rombolást. Ennek ellenére kutyakölykökben vagy vemhes nőstényekben a lárvák először a májba vándorolnak, aztán a tüdőbe, ahonnan felköhögésre kerülnek majd újra lenyelésre, majd a gyomorban kifejlődnek és bezárják a kört. 

Galandférgek 

A galandféreg egy sor különálló ízből áll, amelyek a vonat vagonjaihoz hasonló módon vannak összekötve, és egy éles kampóban végződik, a “fejben”, amely beleakaszkodik a bélfalba. A galandféreg több mint 1 méteresre is megnőhet, és az is előfordulhat, hogy több galandféreg fészkeli be magát egyetlen kutyába. A galandféreg soha nem terjed közvetlenül egyik kutyáról a másikra, hanem egy úgynevezett közti gazdán keresztül. Ez egy bizonyos fajta féreg esetében lehet egér vagy nyúl, de a városokban a bolhák a fő bűnösök. Amikor a kifejlett ízeket a kutya kiválasztja, azok több ezer mikroszkopikus nagyságú tojást tartalmaznak. Az íz kiszárad és széttörik, kiszabadítva a tojásokat. Ezek szétszóródnak a környezetben, és végső soron a közti gazda megeszi őket. A tojások a közti gazdában kelnek ki, új lárvák alakulnak ki, és amikor a kutya a nyulat vagy a bolhát megeszi, a kör bezárul. A lárvák újabb galandféreggé alakulnak a gazdaszervezet beleiben; azaz az Ön kutyájában. A galandférgek gyakrabban fordulnak elő felnőtt állatokban, mint kölyökkutyákban a terjedés módja miatt. A legközönségesebb galandférget a bolhák terjesztik (a közti gazda). A kölyökkutyák még nem annyira járatosak a bolhák bundájukról való eltávolításában, ezért az anya nyeli le a bolhát kicsinye tisztítása közben. 

 Mit tehet Ön? Az emberek szintén megfertőződhetnek. Orsóféreg tojásokat olyan helyeken lehet találni, ahol a kutyák vagy macskák a székletüket ürítik: közparkokban, füves sávokban, kertekben és homokozókban, stb. Mivel ezek olyan helyek, ahol gyakran gyerekek játszanak, nagyon nagy a veszélye annak, hogy megfertőződnek. Legtöbb esetben semmi sem történik. A féreglárvák megteszik az útjukat a testben kisebb fertőző gócokat alkotva, amelyet a test védekező rendszere eltávolít. Ennek ellenére néhány esetben orvosi panaszok jelenhetnek meg, úgymint a tüdő vagy máj állapota. Nagyon ritkán szem-rendellenességek fordulhatnak elő. Mit tehetünk a kutyánkért? A szennyezés minimalizálása érdekében fontos, hogy minden kisállat-tulajdonos féregtelenítse a kutyát évente legalább 2 alkalommal. A szoptatós kutyákat és fiatal állatokat (kölyökkutyákat) a felnőtteknél nagyobb gyakorisággal kell féregteleníteni. A bolhák is ráragaszthatják a férget a kutyára, ezért fontos, hogy bolhafertőzést követően féregtelenítsük is a kutyát. Hogyan vehetjük észre, hogy a kutya fertőzött? Sok esetben a fertőzés nem látható. A galandféreg ízek néha láthatóak az állat ürülékében és a végbélnyílás környékén (“rizsszemek” alakjában). Az orsóférgeket és bánya/horogférgeket már nehezebb észrevenni és felismerni. A férges macskák gyakran mutatják a következő betegségjeleket: csökkent étvágy, súlyvesztés, kedvetlenség, fakó bunda stb. Mindazonáltal az is előfordulhat, hogy a fertőzött kutya semmilyen tünetet nem produkál. 

 Milyen kárt tudnak a férgek okozni? 

 A féreg megbetegíti a kutyát, mert annak szerveit és szöveteit érinti. Továbbá a féregfertőzés bélproblémákat, súlyvesztést és vérszegénységet is okozhat. Néhány orsóféreg- és galandféreg-fajta az emberre is átterjedhet problémákat okozva. 

ogyan tudjuk megelőzni vagy legyőzni a férgeket? 

 • Az állat rendszeres féregtelenítése nagyon fontos. Figyelem a higiéniára, a macskák és kutyák utáni takarítás fontossága. Kertészkedés és/vagy kinti játék után mindig mossunk kezet, és fedjük be a homokozót. 

 • A bolhák is terjeszthetik a galandférget. A kutyát minden bolhafertőzés után féregtelenítsük. 

 Milyen gyakorisággal kell a kutyát féregteleníteni? 

• Felnőtt állatok: lehetőség szerint évente négyszer, de legalább évente kétszer. 

• Szoptató állatok: a kölykökkel egyidőben. 

ÁSVÁNYI ANYAGOK ÉS VITAMINOK 

Kiegészítő ásványi anyagok és vitaminok Száraz és nedves táplálékok egész skálája áll az Ön rendelkezésére a kutya egészségesen és játékosan tartásához. Bárhogyan is álljunk a kutya napi étkezésének részleteihez, nagyon fontos a kutya táplálkozását a kutya igényeihez igazítani. A kalciumhiány klasszikus probléma. Ha nincs elég kalcium a kutya étrendjében, hozzá kell nyúlnia a saját tartalékaihoz: a csontjaihoz. Egy idő után gerincproblémákat, görbe lábakat és fájó ízületeket észlelhetünk. A Beaphar egy sor, különböző kalcium kiegészítő terméket fejlesztett ki mindenfajta kutya számára. 

A Beaphar a kalcium kiegészítőket speciálisan a kutya fizikai állapotának és korának megfelelően alakította ki. Egy kutya sosem fogyaszthat túl sok kalciumot, mert az emberhez hasonlóan kiüríti a felesleget. A kalciumtöbblet azonban keményebb székletet eredményez. A kalcium-kiegészítők hálás eszközei lehetnek a kutya életének megkönnyítésére. Egy kellemes, hosszú séta végén nem egy szomorú kutyával térünk haza, amely hullafáradtan mászik be a kosarába pihentetni a sajgó ízületeit. A fiatal kutya és a kalcium A fiatal kutyák annyi energiát használnak, amelyhez a normál eledelük aligha elégséges. Támogassa kutyáját, és adjon neki Beaphar Kalcium Tablettát, amely erősíti az izomszövetet, megakadályozza az angolkórt és javítja a rossz fogakat. Vitamin ABC A fiatal kutyák gyakran nem tudnak lépést tartani saját magukkal: olyan gyorsan nőnek. A gyors növekedés olyan fejlődési rendellenességeket okozhat a csontokban és a fogakban, amelyek kellemetlenséget okoznak a kutyának további élete során. A kutyaeledel, a hozzáadott Beaphar kálciumkiegészítő és valamely Beaphar vitamin kiegészítő kombinációja a kutyát egészségesen és energetikusan tartja még idős korában is. A kutya tanítása magában foglalja a jutalmazást és a kutya szeretetét is. Ki ne szeretné felelős módon kényeztetni vagy jutalmazni a kutyáját? Az édességek nem alkalmasak jutalomfalatnak. Válasszon egészséges jutalomfalatot. A Beaphar egy különleges termékcsaládot fejlesztett ki a kutya jutalmazására és kényeztetésére. 

BŐRPROBLÉMÁK 

A Beaphar számos termékkel rendelkezik a bőrproblémák megelőzésére és kezelésére. 

3. FEJEZET ÉTEL A kutyának megfelelő tápanyagokra van szüksége a növekedéshez, fejlődéshez, az egészség megőrzéséhez valamint a testmozgáshoz. Ha Ön csillogó szemű és fényes bundájú vidám és egészséges kutyát szeretne, kiegyensúlyozott étrendet kell biztosítania a számára. 

ÉTEL A kutyák mindenevők, és szükségük van húsra. Egy felnőtt kutya napi két étkezést igényel rendszeres időpontokban. Az a kutya, amelyik túl sok jutalomfalatot kap, válogatóssá válik, és nem eszi meg a normál ételét. Egy egészséges kutya, amelyik sokat mozog és a megfelelő mennyiségű ételt kapja, mindig “éhes” lesz, és tiltakozás nélkül felfalja az ételt. Mindig üresre fogja nyalni a tányérját. Ha egy kutya válogatóssá válik, akkor valószínűleg túl van etetve. Drasztikusan csökkentse az étel mennyiségét, így a kutya néhány nap elteltével vissza fog szokni a rendes táplálkozási viselkedésre. A kutya ételének tartalmaznia kell húst (vagy más fehérjeforrást) és gabonatermékeket (rizs, barna kenyér, pirítós stb.). A mennyiségeket a kutya korához, súlyához és napi mozgásmennyiségéhez kell igazítani. Mindent, amire a kutyának szüksége van, egy szuper prémium száraz vagy konzerv eledel megfelelő mennyiségben tartalmazza. Ne próbáljon meg saját kutyaeledelt készíteni; tanácsosabb azt a szakboltban megvásárolni, mert így az összetevők helyes összetételének a gondja lekerül az Ön válláról. A kutya normál ételét kiegészítheti extra ásványi anyagokkal, vitaminokkal és szükség esetén kalciummal. A csontokkal legyen óvatos. Soha ne adjon maradék csontot a kutyának. A megfőtt/sült csont szilánkossá válhat, amikor a kutya megrágja és ezek a szilánkok megsebesíthetik a kutya gyomrát, beleit vagy légzési nehézségeket okozhatnak. Ivóvíz A kutya szereti a friss ivóvizet, tehát figyeljen oda, hogy mindig legyen friss ivóvize. Az egyensúlyi helyzet fenntartásához egy egészeges kutyának naponta testkilogrammonként 50 ml vízre van szüksége. 

FALATOK A kutya tanítása magában foglalja a jutalmazást és a kutya szeretetét is. Ki ne szeretné felelős módon kényeztetni vagy jutalmazni a kutyáját? Az édességek nem alkalmasak jutalomfalatnak. Válasszon egészséges jutalomfalatot. A Beaphar egy különleges termékcsaládot fejlesztett ki a kutya jutalmazására és kényeztetésére. 

 4. FEJEZET ÁPOLÁS 

SZŐRÁPOLÁS A kutyák gyakran nem lelkesednek a fürdésért. A habot és a hirtelen vízsugarat rémálomként élik meg! Ennek ellenére időről-időre meg kell őket fürdetni, a selymes szőrű kutyákat pedig gyakrabban kell fürdetni, mint a drótszörűeket. A kutya fürdetéséhez mindig használjon Beaphar vagy Beaphar kutyasampont, melyet speciálisan a kutya érzékeny bőrére fejlesztettek ki. Az Ön vagy családja által használt samponok nem alkáli-mentesek, így kiszárítják a kutya bőrét. Nedvesítük be a kutya bundáját langyos vízzel, és jól habosítsuk fel. A kutya utálja, ha vizes lesz a feje, ezért azt hagyjuk utoljára és ügyeljünk arra, hogy a hab ne menjen a szájába, orrába vagy a szemébe. Alaposan öblítsük le a bundát meleg vízzel amilyen gyorsan csak lehet. Ha a kutya nem áll ellen, szárítsuk meg a szőrét hajszárítóval ügyelve rá, hogy a hajszárítót ne tartsuk túl közel a bőréhez. Végül gondosan fésüljük át. Beaphar kutyasamponok A Beaphar szőrlazító sampon a szőrt könnyen fésülhetővé teszi és megakadályozza az összegubancolódást. Jól masszírozzuk be a sampont, hagyjuk hatni egy ideig, öbíltsük le, paskoljuk, szárazra végül fésüljük meg óvatosan. A Beaphar Kölyöksampon speciálisan a kölyökkutya érzékeny bőrére lett kifejlesztve, és 6 hetes vagy annál idősebb kölykök számára használható. A Beaphar számos sampont gyárt hozzáadott színezőanyaggal a természetes szín élénkítésére és a bunda csodás fényének biztosítására. A Beaphar Gold kutyasampon a barna szőrszín minden árnyalatára, a Beaphar Black fekete vagy részben sötétszőrű kutyák szőrének ápolására alkalmas, míg a Beaphar White sampon fehér vagy világos szőrű kutyák számára készült. Ha az Ön kutyája fél a víztől, vagy ha csak gyorsan ki akarja tisztítani a bundáját, használja a Beaphar szárazsampont. E termék használatával alaposan meg lehet tisztítani a kutya bőrét víz és szappan nélkül, az eredmény pedig friss és szagmentes bunda lesz. 

FOGÁPOLÁS A kutya fogainak ápolása nagyon fontos, mert nekik ugyanúgy vannak fogászati problémái, mint az embereknek. Ha a kutyának édes falatokat vagy asztali maradékokat adunk, fogkő alakulhat ki, amelyet ha nem távolítunk el, fogszuvasodást okozhat. A fogszuvasodást olyan baktériumok okozzák, amelyek savakat termelnek a szájban. Ezek a savak kimarják a fogzománcot, ami nagy eséllyel lyukas fogat eredményez. A kutya fogainak heti ápolásával meg tudjuk akadályozni a felsorolt problémákat. A Beaphar egy teljes fogápolási termékskálát fejlesztett ki a rendszeres fogászati higiéniai ápoláshoz. Ezen termékek használatával Ön megvédi a kutyája fogait a fogkőtől és fogszuvasodástól, továbbá friss leheletet biztosít a kutya számára. A Beaphar Foggél használatával fogkefe nélkül ápolható a kutya fogazata. Ez a gél antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik propolisz-tartalmának köszönhetően, amelyet a méhek készítenek, és amelynek egyben antiszeptikus tulajdonságai is vannak, és amely megakadályozza a fogszuvasodást okozó baktérium szaporodását. A rossz leheletet is elűzi. 

5. FEJEZET OTTHON ÉS KÖRNYEZET 

A kutya az ember legjobb barátja és életre szóló társa. A sok praktikus ok mellett, úgymint vezetőkutyaként, őrző- és vadász- és terelőkutyaként való alkalmazás, az állatnak terápiás hatása is van a környezetében lévő ember pszichéjére. Amikor egy állatot simogatunk, vérnyomásunk csökken és a szívünk is lassabban ver, és mivel a kutyának rendszeres edzésre van szüksége, minket is formában tart. Ugye mindent megtenne annak érdekében, hogy ennek az imádnivaló pimasz kutyának hosszú és boldog élete legyen? E honlap segítségével tájékoztatni szeretnénk Önt a kutya igényeiről, és reméljük, hogy az Ön és kutyája javát tudjuk szolgálni. Majdnem mindenki szereti a kutyákat, de kutyavásárlás előtt mindenkinek fel kell tennie az alábbi kérdéseket magának: · Általában mindig lesz otthon valaki napközben is? · Mi lesz a nyaralással? · Megengedheti magának, hogy kutyát tartson? A kutyáról való gondoskodás sok kiadással jár: nemcsak az ételről, játékokról, tálakról, nyakörvről és pórázról, kosárról van szó, de a kutya ellátásáról is nyaralás alatt vagy az állatorvosi díjakról is betegség elleni oltások esetén. · Képes rengeteg mozgást biztosítani a kutya számára? · Van a családnak elég helye a kutya számára? · Tudja ápolni a kutya bundáját minden egyes alkalommal, amikor csak szükséges? A kutya társas állat, aki szereti a társaságot. A kutyának gyakorlatilag szüksége van Önre, hogy boldog legyen. A kutya az Ön hűséges támogatója; ha Ön tiszteli a kutyáját, ő is tisztelni fogja Önt. Ha időt fordít a kutya tanítására, saját magának és a kutyának is jó szoglálatot tesz, így a kutya könnyebben fog alkalmazkodni az Ön életstílusához. A kutyának térre van szüksége. Egy kertes ház vagy lakás ideális a számára. Önhöz hasonlóan az egészségéhez a kutyának is szüksége van friss, tiszta levegőre és napsütésre! A kutyának saját alvóhely kell, bár gyakorlatban a kutya több helyet is ki fog választani, ahol szeret aludni. Mindig meg kell adni neki a lehetőséget, hogy legyen egy helye ott, ahol a család a legtöbb időt tölti: lehetőleg a nappaliban. 

6. FEJEZET VISELKEDÉS 

 A kutya otthonukba való fogadásával rengeteg felelősséget veszünk a nyakunkba. Nagyon fontos, hogy Ön és a családja az első perctől fogva megfelelő kapcsolatban legyenek a kutyával. A gondosan kezelt kutya és annak megfelelő módon történő felnevelése egy barátságos, engedelmes kutyát eredményez, akire büszke lehet, és akivel szeret együtt mutatkozni. A kutya sikeres tanításához a kutyának meg kell tanulnia, hogy hívásra Önhöz menjen, hogy séta közben Ön mellett maradjon, és hogy parancsra megálljon, maradjon, leüljön vagy lefeküdjön. A szóbeli parancsokat dicséret vagy dorgálás kell, hogy kísérje, pl. “JÓ KUTYA” és “ROSSZ KUTYA”. A jutalmazás a tanítás része kell, hogy legyen. A Beaphar egy sor különféle jutalomfalatot kínál, amellyel meg lehet jutalmazni a kutyát. Gondoskodjon róla, hogy kellemes hangtónust használjon, és mindig ugyanúgy fogalmazzon a parancsok kimondásakor. Ügyeljen rá, hogy a kutya ne csavarogjon el a főútról vagy a járdáról, és tegyen rá pórázt, ha a közelben más állatok is vannak a parkban vagy a réten. 

 TANÍTÁS 

Játék a kutyával 

 A kölyökkutya fejlődésében a játéknak életfontosságú szerepe van. Mivel Ön nem mindig lesz otthon, fontos, hogy a kölyökkutya megtanuljon önállóan is játszani. Számos állatjáték kapható a boltokban, amelyek biztosan boldoggá teszik a kiskutyát. Amikor játékot vásárolunk a kutyának, ne felejtsük el, hogy biztosan szét fogja rágni azt, ezért a játéknak nem szabad mérgező anyagot, vagy olyan kitüremkedést tartalmaznia, amit a kutya lerághat és lenyelhet, nem lehetnek éles szélei és akkorának kell lennie, hogy a kutya ne tudja egyben lenyelni. Kerüljük a kis labdákat és az apró gyerekjátékokat. 

Rágcsálás 

A kölykök hajlamosak megrágni a kosarukat, az ajtókat, szekrényeket stb. Fogzáskor ez gyakori jelenség. 

 Utazás a kutyával 

 Sok kutya minden nehézség nélkül utazik kocsiban, egyesek azonban nagyon idegessé válnak. Nyugtató tabletták segíthetnek megnyugtatni a kutyát, amelyeket hosszú utazás előtt 1-2 órával kell beadni a kutyának. Másik lehetőség a Beaphar No Stressz cseppek használata, amelynek macskagyökér kivonat tartalma teljesen természetes módon enyhíti a stresszt utazás, vagy egyéb nehezen viselt helyzetekben. 

KÖLYÖKKUTYÁK 

Kölyökkutyák 

 Születése pillanatától fogva a kiskutya számtalanféleképpen változik a felnőtté válás folyamán. Csodálatos érzés egy kis tehetetlen és imádnivaló kutyakölyök gazdájának lenni. Sok kutya egész élete során kölyökszerű viselkedést mutat, de hivatalosan a kölyökkornak 12 hónapos kor után vége. 

 Árva kölykök gondozása 

Az újszülött kölyköknek könnyű dolguk van az anyjuk mellett. Előfordul azonban olyan eset is, amikor az anyának nincs ereje vagy energiája etetni az egyre növekvő kölyköket. Vagy ami még ennél is rosszabb, a kölyköknek az anyjuk nélkül kell felnőni. A Beaphar Puppy milk egy olyan anyatej-helyettesítő, amely minden szükséges fehérjéből, vitaminból, ásványi anyagból és zsírból kiegyensúlyozott mennyiséget tartalmaz, megoldást nyújtva az éhes pocakok számára. A Beaphar cumisüveg készlet használatával, amely egy etetőüveget, pótcumikat és egy tisztítókefét tartalmaz, valamint a szükséges gondoskodással Ön minden bizonnyal képes lesz sikeresen és nyugodtan felnevelni a kis kölyköket. 

 A kölyök kiválasztása 

 Amikor kutyakölykök szeretnénk vásárolni, nézzük meg a kicsiket egymás között játszani. Figyeljük meg, hogyan reagálnak egymásra és ránk. A személyiségük rövid időn belül nyilvánvalóvá válik, tehát olyan kölyköt válasszunk, amelyik minden kívánságunknak megfelel. Ha megtaláltuk a megfelelő kölyköt, nézzük meg, hogy a szemei élesek és csillogóak-e. A bőrének és a füleinek tisztának kell lenniük, és nem szabad, hogy rossz szaguk legyen. Szép fogsora van a kölyöknek? Az egészséges kölykök gyakran nehezebbek, mint amilyennek látszanak, de nem lehetnek túlsúlyosak. Az egészséges kölyök száraz, meleg és feszes tapintású, és normálisan feszes a bőre. Amikor felvesszük, izeg-mozog. Az egészséges, vidám kölyök mormoló hangokat ad, néha nyivákoló hanggal felváltva, amikor éhes vagy iszik. A legjobb, ha egy élénk és egészséges kölykök viszünk haza, ami nem jelethet gondot, ha a kutyát tenyésztőtől vásároljuk. Természetesen néha megtörténik a nem várt esemény, és a kölyök megbetegszik. 

 Mire van Önnek szüksége, mielőtt a kölyök hazaérkezik? 

A kölyök fogadását megelőzően a következő dolgokra lesz szükség: • kutyakosár vagy ágy • tálak az étel és víz számára • nyakörv, póráz és azonosító cédula • kutya/kölyök eledel • játékok • kutyakefe és fésű • kutyahordozó a kutya szállításához 

 A kutya hazavitele 

 Gondoskodjunk róla, hogy a kölyköt a délelőtt folyamán vigyük haza, hogy a nap hátralevő részében legyen időnk egymáshoz szokni. Amikor a kutyáért megyünk, tartsuk észben, hogy a kutya rosszul lehet az autóban, ezért vigyünk magunkkal papírtörölközőt és használjuk a hordozót az új kölyök szállításához. 

 Belépés az új otthonba 

 A fiatal kutyusoknak hozzá kell szokniuk az új környezetükhöz. Tanácsos az első pillanattól fogva elkezdeni a kutya otthoni tanítását. Ne szembesítsük a kiskutyát izgatott gyerekekkel, más háziállatokkal vagy látogatókkal teli szobával. Hagyjuk, hogy a felügyeletünk alatt a kölyök hozzászokjon a többi háziállathoz. A kutya kosarának meleg, száraz és huzatmentes helyen kell lennie, például a radiátor mellett a nappaliban. Gondoskodjunk róla, hogy mindig legyen friss ivóvíz a közelben. Kezdetben a normál ételadag harmadát adjuk a kölyöknek, és figyeljük meg egy kicsit távolabbról. Ha minden rendben van, adjuk neki a maradék adagot. 

 Az első éjszaka 

 Röviddel lefekvés előtt hagyjuk, hogy a kutya elvégezze a dolgát. Az első néhány éjszaka nyugtalanul telhet az Ön és a kölyök számára is, mivel honvágy gyötörheti vagy izgatottá válhat, ha Ön és a család többi tagja nyugovóra tér. Soha ne büntessük meg az állatot azért, mert sír, ettől csak még levertebbé válik. Próbáljuk meg figyelmen kívül hagyni a nyafogást, a kölyöknek egyszerűen csak hozzá kell szoknia az új környezetéhez. 

kölyök otthoni tanítása 

A legjobb, ha a kölyköt azonnal elkezdjük tanítani, amint elhoztuk a tenyésztőtől. A siker titka azon múlik, hogy képesek vagyunk-e észrevenni az előjeleket. Valószínűleg a kölyök izgatottá válik és elkezdi szimatolni a padlót. Rendszeresen figyeljük, hogy a kölyöknek kell-e pisilnie vagy kakilnia. Ez gyakran mozgás, szundikálás vagy etetés után következik be. Ha gyakran vagyunk otthon, rendszeresen sétáltathatjuk a kölyköt: minden aktivitás, szunyókálás után, vagy ha a kutyus nem pisilt vagy kakilt. A kölyköt vezessük magunk mellett. A kölyök valószínűleg nem fogja átvészelni az első néhány éjszakát kisebb “baleset” nélkül. Ha az idő legnagyobb részében nem tartózkodunk otthon, célszerű a kölyköt egy könnyen takarítható helyiségben hagyni, például a konyhában. Borítsuk be a padlót tréningszőnyeggel. Az állat hamarosan kiválasztja a neki tetsző helyet, amely után lehetővé válik a többi tréningszőnyeg eltávolítása. Most már elkezdhetjük a kiválasztott helyet az ajtó felé mozgatni. Egy idő után megpróbálhatjuk a szőnyeget házon kívülre helyezni. Attól a napról fogva, amikor teljesen megszabadulunk a tréningszőnyegtől, a kölyöknek kint kell végeznie a dolgát! Ha így tesz, jutalmazzuk meg egy ízletes Beaphar jutalomfalattal.