GENTLE LEADER Fejhám kisméretű kutyáknak - fekete

Kutyafelszerelés

A Gentle Leader használata javasolt tanításhoz, kiképzéshez, illetve olyan kutyák esetén, akik előszeretettel húzzák a pórázt sétáltatáskor. Alkalmazása esetén a kutyák „húzása” megszűnik, elfogadóbban, nyugodtabban viselkednek.

NEM SZÁJKOSÁR és NEM FOJTJA A KUTYÁT
Tudományos alapokon tervezett eszköz, amely a kutyák természetes ösztöneit, reflexeit hívja segítségül a nem kívánatos viselkedés megszüntetésére, a tanulási folyamat rövidítésére.
1. Gyengéd nyomást gyakorol a nyak hátulsó részére, amely természetes relaxációs (nyugalmi) reflexet vált ki az állatból (mint amikor az anyaállat szállítja a kölykeit).
2. Gyengéd nyomást gyakorol az orrnyeregre, amely szintén természetes relaxációs reflexet vált ki az állatból.
3. Amerre az alul csatlakozó póráz fordítja a fejet, a kutya arra figyel, s arra megy (ha húzni akar, figyelme visszafordul a gazdájára).

Ellentétben más fejhámokkal a Gentle Leader
-kényelmesen, pontosan méretre állítható orrhurokkal rendelkezik
- semmilyen körülmények között nem csúszik le a kutyáról, így nincs szükség biztonsági zsinórokra, vagy dupla pórázra
- használható úgyis, mint egy egyszerű nyakörv

A Gentle Leader-t a Minnesotai Egyetem Állatviselkedési Klinikájának professzora, Prof. Robert Anderson és az Amerikai Kutyakiképzők nemzeti szövetségének korábbi elnöke, Ruth Foster tervezték, s az Egyesült Királyság legelismertebb állatviselkedési szakembere, Dr. Peter Neville teljes támogatását is élvezi.

Méret tanácsadó fajtákhoz:

kicsi – pl. westie yorkie, törpe uszkár, Jack Russel, ill. közepes és nagy fajták kölykeihez
közepes: pl. labrador, Cocker és Springer spániel, német juhász, boxer, retriever, dobermann, Staffordshire Bull Terrier, stb.
nagy: pl. nagy német juhász, nagy labrador, Rottweiler, Újfunlandi, stb.

Felhelyezési útmutató
Alapvető fontosságú, hogy a Gentle Leader-t megfelelően helyezzük fel. Ellenkező esetben szükségtelen problémákat okozunk saját magunknak és kellemetlenséget kutyánknak.

A Gentle Leader részei:
1-kapcsoló gyűrű a póráznak (control ring) 2. állítható csúszó csat (adjustable sliding clamp) 3.központi dupla D-gyűrű (centre double D-ring) 4. orrhurok (nose loop) 5. nyakörv (neck strap) 6. csat

Felhelyezés lépésenként:

1. lépés: csatolja a kapcsoló gyűrűhöz a pórázt
2. lépés: nyissa ki a nyakörv csatját úgy, hogy egyik kezében az egyik részét, a másikban a másikat tartja, míg az orrhurok és a póráz szabadon lóg (T alakban)
3. Helyezze a nyakörvet a kutyára egészen a nyak felső részére (hátul a tarkóra, elöl az ádám csutka fölé) és állítsa be olyan szorosan, hogy csak egy ujját tudja bedugni alá.
4. Vegye le a nyakörvet.
5. Az állítható csúszó csatot nyissa ki és húzza le a kapcsoló gyűrűig.
6. Mindkét hevedert a kezében tartva bújtassa a kutya orrát az orrhurokba, a nyakörvet pedig a korábban beállított helyzetbe csatolja fel.
7. A csúszó csatot tolja föl egészen az állkapocs alá és rögzítse úgy, hogy az orrhurok fölül a szemek előtt/alatt, oldalt a száj sarkai mögött legyen, s annyira hagyja lazán, hogy az orr húsos részéig előre lehessen húzni, de az orról ne lehessen lehúzni.

Előfordulhat, hogy eleinte egyes kutyák, főleg kölykök furcsának érzik a Gentle Leader viselését, s megpróbálják eltávolítani. Ez teljesen természetes reakció, s hasonló fordulhat elő a normál nyakörvek első fölhelyezésekor is. A kutyák rázhatják a fejüket, vagy lábukkal próbálják levenni az orrhurkot, esetleg egyszerűen lefekszenek.
Ilyen esetben 15-20 métert sétáljon a kutyával szép lassan, közben nyugtatólag beszéljen hozzá, bátorítsa. Ez általában elegendő az ellenállás megszüntetésére, az állat felismeri a gazda irányítását és rövid időn belül kellemes dolgokat fog társítani a Gentle Leader viseléséhez: a jó kapcsolatot a gazdával, a családdal és barátokkal, jutalmat, stb.

Gyártja: Beaphar BV. Raalte, Hollandia www.beaphar.com
Forgalmazza: Beaphar-Bio Hungary Kft. 1107 Budapest, Szállás u. 6.