A kullancsokról

A kullancs egy veszélyes, és ezáltal rettegett élősködő, mely elsősorban a meleg és párás helyeket kedveli; szaporodásának pedig rendkívül kedveznek az utóbbi idők enyhe telei. A legtöbb élősködővel ellentétben a kullancsnak nincs szüksége gazdaállatra a túléléshez, csupán táplálkozás céljából támad.

 

Miért veszélyes a kullancs?

A kullancsok veszélyes betegségeket terjeszthetnek, melyeket érdemes megismerni a megelőzés érdekében. Magyarország közepesen fertőzött országnak mondható, ezért semmiképpen sem szabad félvállról venni a veszélyt.

A leggyakrabban előforduló, és az egyik legveszélyesebb, kullancs által terjesztett betegség a babézia (babesiosis). A babesia nevű kórokozó olyan egysejtű élősködő, mely a kutya vörösvértestjeit támadja meg. Fontos a tünetek (bágyadtság, étvágytalanság, súlycsökkenés, gyengeség, magas láz, púpos testtartás, sötét vizelet) korai felismerése, mert a kezeletlen betegség halálos végkimenetelű is lehet kedvencünkre nézve.

A Lyme kórt szintén kullancs terjeszti. Jellemző tünetei a kokárdaszerű bőrpír, a láz, az influenzaszerű tünetek, az arcidegbénulás, a látás-, hallás- és egyensúlyzavar, az ízületi- és izomfájdalom és a szívritmuszavar. A kezeletlen betegség elsősorban idegrendszeri károsodáshoz vezethet.

Kutyákra és emberekre egyaránt veszélyt jelent a vérzéses kullancsláz (ehrlichiosis). Jellemző tünetei a láz, fejfájás, hányás, hasi fájdalmak, ízületi és izomfájdalmak. Mivel a betegség az érrendszert támadja, előfordulhatnak nyálkahártya-beli és bőr alatti vérzések, sárgaság, valamint íny- és orrvérzés is.

A kullancsok okozhatnak továbbá Q lázat vagy kérdőjeles lázat is, mely a tüdőt, a májat vagy az ivarszerveket támadja, illetve tibolát, melynek következtében fekélyessé, duzzadttá válik a kullancscsípés helye.

 

Hogyan kerül a kullancs az állatra?

Hazánkban 42 kullancsfaj honos (világszerte pedig több mint 800), melyek közül 6 veszélyeztet minket és kedvenceinket. Elég nagy tehát az esély, hogy kutyánk vagy cicánk élete során összetalálkozik legalább egy példánnyal.

A kullancsok idejük nagy részét az avarban megbújva töltik, azonban időnként felkerekednek, hogy táplálkozás céljából gazdaállatot keressenek. Kedvencünk a bozótban cirkálva olyan jeleket (vibráció, hő, szén-dioxid) küld a kullancsoknak, melyek aktiválják őket, és ennek hatására megtámadják az állatot.

Ha sikerrel jártak, igyekeznek mihamarabb átjutni a szőrzeten, majd tűszerű szívószervüket a bőrbe mélyesztik, és elkezdik a táplálkozást.

Találtam egy kullancsot! Hogyan távolítsam el?

Állatunk sűrű bundája (főleg, ha a bunda fekete…) nem könnyíti meg a vizsgálatot. Simogassuk át az állat egész testét szőrnövekedéssel ellentétesen, hogy láthatóvá váljon a bőre – különös tekintettel a hajlatokra, lágy részekre. Az is előfordulhat, hogy mindeközben az ujjunkkal fogjuk észrevenni a betolakodót, kis göröngy formájában. A kullancs táplálkozás előtt apró fekete piszoknak néz ki, ha viszont teleszívta magát, akár 10 mm-es, barnás-szürkés színű is lehet.

Kullancsot találni a kutyánkban vagy a macskánkban – nem egy kellemes élmény. Nyilván azonnal meg akarunk szabadulni tőle, de nem érdemes gondolkodás nélkül nekiesni!

Fontos, hogy megfelelő kullancs-eltávolító eszköz nélkül ne kezdjünk hozzá a művelethez, máskülönben az élősködő szívószerve az állat bőrében maradhat, ezzel fertőzéseket vagy tályogot okozva. Kullancsfertőzés esetén hasznos lehet egy speciális kullancscsipesz, mely kialakításának köszönhetően egészben képes eltávolítani a vérszívót.

 

Valahogyan nem lehetne megelőzni a kullancsfertőzést?

Azt ugyebár nem igazán tehetjük meg, hogy a kullancsszezon idejére bezárjuk kedvencünket a lakásba. Fontos tehát a megfelelő megelőző készítmény megtalálása.

Habár 100%-os védelmet nyújtó készítmény még nem található a piacon, szerencsére nagy a választék professzionális és széles körű védelmet nyújtó termékekből. A megelőzés mindig jobb, mint a kezelés és az aggódás – nem csupán kedvencünket kíméljük meg a kellemetlen procedúráktól, hanem pénztárcánkat is.

Beaphar FIPROtec ® rácsepegtető oldat alkalmazása rendkívül egyszerű, és több héten keresztül védi kutyánkat vagy cicánkat nem csupán a kullancsoktól, hanem a bolháktól is. Macskákra, és különböző méretű kutyákra is elérhető a termék.

Amennyiben inkább a nyakörvet részesítjük előnyben, jó választás lehet a Beaphar Canishield ® nyakörv kutyák részére, mely a 6 hónapos kullancsok elleni védelem mellett bolha- és lepkeszúnyog-ellenes hatással is bír.

Kullancsok sajnos mindig is lesznek a környezetünkben – gazdiként a mi felelősségünk megtenni a lehető legtöbbet azért, hogy elkerüljük kedvencünk megbetegedését!