A nyuszi helyes tartása

Hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a kedvtelésből, elsősorban lakásban tartott törpenyulak. Mielőtt azonban mi is belevágnánk a nyúltartásba, fontos tisztázni, hogy egy akár 10 éven át tartó felelősségről van szó, ami sok időt és pénzt igényel. A törődésért cserébe viszont garantáltan sok vidám pillanatot fog okozni számunkra ez a kedves kis állat.Az alábbiakban összeszedett tudnivalókkal megpróbálunk segíteni a felelősségteljes döntés meghozatalában:

Milyen az ideális lakhely a nyuszim számára?

Fontos, hogy legyen egy olyan hely a nyuszi számára, ahol biztonságban érezheti magát, ami a sajátja. Ideális esetben ez egy ketrec, ami minél nagyobb, annál jobb. Ennek elhelyezésénél figyeljünk oda, hogy ne huzatos helyet válasszunk, mert a nyulak rendkívül érzékenyek rá.

Az egyik legfontosabb berendezési tárgy az alomtálca. Lehetőleg olyat válasszunk, ami a sarokba is helyezhető, mert ez növeli a nyuszi komfortérzetét. Feltölthetjük faforgáccsal vagy fapellettel, a macskaalmot viszont lehetőleg kerüljük, ugyanis bélelzáródást okozhat kedvencünknél.Miután az új jövevény megszokta a környezetét, és nem utolsó sorban minket, egy házikót is elhelyezhetünk a ketrecben. A nyulak szívesen használják bujkálásra, de kifejezetten szeretnek felmászni a tetejére is.

A ketrec alját nem szükséges bármivel is beborítani. Faforgáccsal előbb-utóbb az egész ház tele lesz, ha kiengeded a nyuszit, a szőnyegbe könnyen beleakad a körme, és így az súlyos sérüléseket okozhat, a pellet pedig nem tesz jót a talpának. Szobatisztaságra szoktatás tekintetében is optimálisabb, ha csak az erre kijelölt helyen vannak az efféle dolgok.Szerezzünk be továbbá egy kis etetőtálat is. Az anyaga lehetőleg kerámia legyen, a műanyagot ugyanis túl könnyen felboríthatja a nyuszi – és ha teheti, biztosan fel is fogja! Itatásra pedig a legjobb a golyós vagy csapos önitató, amit könnyedén felerősíthetünk a rácsra. Ennek űrtartalma 5 dl körül legyen, ugyanis ekörül mozog az állat napi folyadékigénye. Gondoskodjunk egy speciális szénatartóról is (bár ennek szükségességére takarítás közben úgyis rájövünk magunktól is…).

A nyulak hajlamosak arra, hogy ingerszegény környezetben különféle viselkedési problémákat fejelesszenek ki. Ennek elkerülése érdekében szerezzünk be kedvencünk számára kimondottan neki készült játékot, de saját kezűleg is gyárthatunk papírgurigából,kartondobozból, gallyakból vagy PVC csőből.

Mire figyeljek, hogy a nyuszim egészséges maradjon?

A nyuszit ugyanúgy, mint a kutyát vagy a cicát, szükséges időnként állatorvoshoz vinni. Ez első sorban egy kombinált oltás beadása céljából szükséges, ami megvédi kedvencünket a nyulak két legveszélyesebb vírusos betegségétől: a myxomatózistól és a nyulak vérzéses megbetegedésétől (RHD).

Szintén az állatorvos ellenőrzi a nyulak fogainak és karmainak állapotát. Amennyiben bármelyik is túl hosszúra nő, egészségügyi problémát okozhat. Fontos időnként ellenőrizni a nyuszi bűzmirigyét, a hosszú szőrű fajtáknál pedig nagy figyelmet kell fordítani a szőrápolásra is.

A nyulaknál éppúgy, mint a kutyáknál vagy macskáknál, sajnos számolni kell nem kívánt vendégek megjelenésével is: az élősködőkével. A fő veszélyt a fonálféreg, a tetű és a rühatka jelenti, de ellenük szerencsére létezik magas hatékonysággal bíró készítmény. A Beaphar termékpalettáján szerepel élősködők elleni rácsepegtető oldat nyulak részére , melyet elegendő 4 hetente alkalmazni.

Mivel etessem a nyuszit?

Nagyon fontos odafigyelni a nyúl megfelelő arányú táplálására az emésztési gondok elkerülése érdekében. Az ideális étrend jellemzői számukra a magas rosttartalom és az alacsony cukor- és fehérjetartalom.

A nyuszik elsődleges tápláléka a széna kell, hogy legyen, ugyanis magas a rosttartalma, könnyen emészthető, és megfelelően koptatja kedvencünk fogait is. A megfelelő széna zöld színű és illatos. Nem tévedhetünk, ha a Beaphar Care+ szénát választjuk, amely réti komócsinból készült, 32%-os rosttartalommal és kiegyensúlyozott kalcium-foszfor aránnyal rendelkezik. Másodlagos táplálékként jó minőségű, extrudált tápot válasszunk, amilyen a Beaphar Care+ szuperprémium nyúleledel is. A táp minden egyes darabkája azonos összetevőkből áll, így elkerülhető, hogy a nyuszi csak a neki tetsző darabokat válogassa ki, ezáltal értékes tápanyagoktól fosztva meg szervezetét.

Kiegészítésként időnként kínálhatjuk kedvencünket friss fűvel, pitypanglevéllel, útifűvel, lóherével, pásztortáskával is, de csak fokozatosan adagolva, ugyanis nyuszink emésztőrendszerének időre van szüksége, hogy megszokja a magasabb nedvességtartalmú eledelt. A gyümölcsöket és zöldségeket ellenben jobb elkerülni, mert túl magas cukortartalmuk és alacsony rosttartalmuk miatt emésztési gondokat okozhatnak.