Hogyan tartsunk helyesen hörcsögöt?

Kisállat ajándékba?

A felelős állattartás népszerűsítésének éveit éljük. Egyre több állatmentő szervezet jön létre, egyre több fajt mentenek, gazdásítanak. Kutyán és macskán túl már van szervezete a tengerimalacoknak, a nyusziknak, és néhány éve már a legapróbbaknak is: az egereknek, patkányoknak, hörcsögöknek.

Az ünnepek közeledtével minden szervezet igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy az állatok nem tárgyak, hanem érző lények, akiknek rövid életük ellenére törődésre, gondoskodásra van szükségük. Nem adhatók ajándék gyanánt olyan kisgyereknek vagy felnőttnek, aki nincs felkészülve a tartására, nem ismeri az igényeit, nincs megfelelő hely kialakítva a számára. Ha azonban az ajándékozás közös megegyezésen alapul, nincs más hátra, mint felkészülni a kicsi – esetünkben a hörcsög – fogadására.

A hörcsögökről

 

Magyarországon 3
különböző faj érhető el: a szíriai aranyhörcsög, a dzsungáriai törpehörcsög és a roborovszki törpehörcsög.


Igényeik nagyjából megegyeznek, csupán a felszerelések méretében és az eleség összetételében van lényeges különbség. Mind csak egyedül tartható, összezárva véres veszekedés alakulhat ki közöttük!

Lakhely

Egy aranyhörcsögnek minimum 4.000 cm2 alapterületű helyre van szüksége (pl. 80*50 cm), legalább 28 cm átmérőjű kerékkel. Egy törpehörcsögnek pedig 3.000 cm2 a minimum helyigénye (pl. 75*40 cm), míg kerékből elég neki a 20 cm átmérőjű is. Fontos, hogy a kerék zárt futófelületű legyen, ne pedig rácsos, mert az kényelmetlen, és lábtörést is okozhat. Bár a hörcsög apró állat, nagyon nagy a mozgásigénye, így ezeket a minimum feltételeket biztosítani kell neki, hogy kiegyensúlyozottan élhessen. Ha be tudunk szerezni ennél nagyobb helyet és kereket, tegyük meg bátran, örömmel vesz majd birtokba bármekkora méretű lakhelyet.

A hörcsög lakhely lehet ketrec, üvegterrárium vagy bútorlapokból épített terrárium. Utóbbiak előnyösebbek a ketrecekkel szemben: magasan lehet bennük almozni, és mivel a hörcsögök földalatti járatokban élnek a természetben, szívesen készítenek alagutakat fogságban is. Használhatunk szagtalan forgácsot, kender-, len- vagy papíralmot.

Egyéb kiegészítők

Fontos kiegészítő a fürdőhomok, ezt egy 10-15 cm átmérőjű edénybe érdemes tenni 2-4 cm vastagon. Ebben áshat, hemperegve fürödhet, megtisztítva bundáját a felesleges f aggyútól.

Érdemes minél több búvóhelyet betenni a helyére, amitől biztonságban érezheti magát kisállatunk. Ezek lehetnek fából készült házikók, parafa alagutak, vesszőhidak, félbevágott kókuszdiók. Használhatunk otthon talált felszereléseket is: egy nem használt bögre vagy kerámia kaspó az alomba ásva is tökéletes menedék a számára. A nem vízben oldódó wc papír guriga sok hörinek remek szórakozás: széttépve a fészek bélelésére használják. Dekorációnak tehetünk be mohát, szálas takarmánynövényeket, nem mérgező fák ágait és gyökereit, nagyobb köveket.

Takarmány

Itató és etető tálnak célszerű nem túl mély kerámiát választani, amit nem tud leverni. Ha magaslatra (pl. háztetőre, emeletre) tesszük, elásni sem fogja. Friss vízre és zöldségre minden nap szüksége van, állati eredetű fehérjét (lisztkukac, rák, szárított hal, stb.) 2-3 naponta kínáljunk neki. A hörcsög magkeverék kiválasztásánál ügyelni kell rá, hogy minél több összetevőből álljon. Kerüljük azokat a termékeket, amikben nagyon sok hizlaló mag (tökmag, napraforgómag) található, ügyeljünk arra is, hogy az eleség a hörcsög igényeinek megfelelő beltartalommal rendelkezzen.

Egy komoly probléma lehet, a táplálék esetén az úgynevezett „szelektív táplálás”. Ez azt jelenti, hogy az állat bizonyos dolgokat nem eszik meg az élelemből (ami neki nem tetszik), így a szükséges tápanyagok egy részét nem kapja meg a szervezet. Ez hosszútávon egészségügyi problémákhoz vezethet, és nem könnyű észlelni sem, hiszen a hörcsög például behordhatja az alom alá/elrejtheti az el nem fogyasztott összetevőket. A gazdi így csak annyit észlel, hogy a kirakott eleség rendben elfogy és később derül csak ki (például egy alomtakarításnál), hogy bizonyos magokat, összetevőket az állat nem evett meg.

Ezt elkerülendő a magkeverék helyett célszerű lehet az olyan takarmány vásárlása, amelyben minden darab tartalmaz mindent összetevőt így az állatnak esélye sincs kiválogatni, meghagyni azt, ami neki nem tetszik és biztosak lehetünk benne, hogy kedvencünk minden szükséges tápanyagot, vitamint és nyomelemet megkap.

Ilyen például a Care+ hörcsög eledel, ami egy teljes értékű takarmány, melyet kifejezetten a szelektív táplálás elkerülésére fejlesztettünk ki.