Kedvence fél a tűzijátéktól? Segítünk, hogy nyugodtabban teljen ez az időszak


Sajnos a legtöbb kutya és macska is fél a tűzijátéktól. A hangoktól és fényektől kedvence idegessé, ijedté válhat. Ez megnyilvánulhat olyan nemkívánatos viselkedésben, mint a nyávogás, elrejtőzés, pusztítás, vizelés stb. Természetesen minden állattartó szeretne segíteni kutyájának vagy macskájának, de mi a legjobb megközelítés ehhez? 

5 tipp hogyan segíthetsz kedvencednek a tűzijáték alatt

 

Komfortzóna

Tűzijáték idején kedvencünk legnagyobb eséllyel a menekülésben és az elrejtőzésben látja a probléma megoldását, és erre a lakásnak azon pontját fogja választani, amit ismerősnek és biztonságosnak ítél meg. Ha kutyánknak vagy cicánknak van ilyen helye, vessünk rá egy pillantást, hátha még megnyugtatóbbá tudjuk azt tenni.

A párnák és takarók segíthetnek a zajok elnyomásában, ezért helyezzünk el párat a kuckóban. Mivel a tűzijáték egész sokáig is tarthat, nem tudhatjuk, hogy kedvencünk mikor merészkedik majd újból elő. Helyezzünk el néhány olyan holmit is a kiválasztott helyen, amin rajta van a saját szagunk, ezzel is növelve a biztonságérzetet. Elhelyezhetünk néhány játékot és jutalomfalatot is, így a helyet összeköthetjük egy pozitív élménnyel.

Fontos, hogy ne próbáljuk meg kedvencünket előcsalogatni a kis helyéről, mert ezzel növelhetjük a szorongását. Bizonyosodjunk meg róla, hogy van kéznél jutalomfalat, hogy jutalmazni tudjuk a nyugodt viselkedést. Stressz esetén a kutyák könnyebben kiszáradhatnak, ezért fontos, hogy legyen elegendő mennyiségű friss ivóvizük is.

 

 2 Zajok és fények csökkentése

Miután kedvencünket még utoljára kiengedtük, hogy elvégezhesse a dolgát, hívjuk vissza a lakásba, és ellenőrizzük, hogy minden ablak, ajtó és kutya- vagy macskaajtó be van-e zárva. Zárjuk ki minden lehetőségét annak, hogy kedvencünk elvesszen! A zajok mellett a villódzó fények is megrémíthetik az állatokat. Engedjük le a redőnyöket és húzzuk össze a sötétítőket, hogy legalább ezt a tényezőt kizárjuk. Kapcsoljuk be a zenét vagy a tévét, hogy ezzel valamennyire elnyomjuk a külvilág zajait. Kedvencünk egyik játéka is segíthet elterelni a figyelmét a tűzijátékról.

 

 

 3 Viselkedés 
 

Akárcsak a kisgyerekek, kutyánk és cicánk is a mi viselkedésünket figyeli, ahhoz alkalmazkodik. Viselkedjünk természetesen, mintha észre se vennénk a tűzijátékot – így remélhetőleg kedvencünk is rájön, hogy a közelünkben nincs mitől félni, biztonságban van.

 

 

 

 4  Lefárasztás

 

Ezen a napon foglalkozzunk a szokásosnál kicsit többet kedvencünkkel: játsszunk vele, hogy fizikailag és szellemileg is lefárasszunk, vagy vigyük el kutyánkat egy hosszú sétára. Így jó eséllyel estére már nem lesz olyan éber, nem fog nyugtalanul járkálni.

 

 

 

 5  Mikorchip
Magyarországon 2013 óta kötelező minden kutyát mikrochippel ellátni, és a hozzárendelt adatokat változás esetén frissíteni. Habár ez a szabály macskákra nem vonatkozik, érdemes lehet az ő esetükben is elgondolkodni a lehetőségről. Hasznos lehet egy kis bilétával ellátott nyakörv beszerzése is, ami tartalmazza a telefonszámunkat, esetleg lakcímünket – így kedvencünk eltűnése esetén a megtaláló azonnal értesíthet minket. A legfontosabb dolog nyilván a kerítés és az ajtók ellenőrzése és szökésbiztossá tétele, de sosem lehetünk elég óvatosak!

 

 

A Beaphar termékei segítenek kedvencednek

Ha úgy érezzük, hogy a fenti lépések betartása sem elég, használhatunk valamilyen természetes módon ható nyugtató készítményt is. A Beaphar választékában találhatunk valeriana alapú nyugtató tablettátpárologtató készüléketnyakörvet és rácsepegtető oldatot is, de hatásos a kutyák és macskák számára kifejlesztett Comfort® készítmények is, melyek a feromonokat  tartalmaznak és így segítenek megnyugtató légkört teremteni.