Beaphar IntestoPro

Mi mindenre jó a lazacolaj?

A lazacolaj sok gazdi szemében csodaszernek tűnhet. A lazacolaj egy ízletes táplálék-kiegészítő, mely számos pozitív hatással bír a szervezetre. Míg az emberek a halolajat általában kapszulaformában veszik magukhoz (omega-3 tabletták), addig az állatoknak általában eredeti formájában, az eleséghez öntve adagoljuk; ezáltal az étkezés még élvezetesebb lesz. Legtöbbször a nyersetetés során kerül elő a lazacolaj toppingként.

A lazacolaj hatása

Mint már említettük, a lazacolajnak számos pozitív hatás tulajdonítható. Habár a lista egészen hosszú is lehet, az ízletes lazacolaj csupán egy értékes étrend-kiegészítő, és nem gyógyszer. Ennek ellenére kiválóan pótolhatja a hiányzó tápanyagokat a szervezetben és támogathatja a  testfunkciókat:

lazacolaj

 • hozzájárul a fénylő, vastag bunda és az ellenálló bőr kialakításához
 • enyhítheti a bőrirritációt és az allergiát
 • javíthatja a közérzetet és az ellenálló-képességet
 • energiát és vitalitást kölcsönöz 
 • erősítheti a szív- és érrendszert
 • hozzájárul az agy fejlődéséhez
 • javíthatja az agyműködést és a látást
 • csökkentheti az ízületi porckopás tüneteit

   

   

Omega-3 és omega-6 zsírsavak

A lazacolaj pozitív hatásai a benne található omega-3 és omega-6 zsírsavakra vezethetők vissza. Ezek a zsírsavak létfontosságúak az embereknek és az állatoknak egyaránt. Mivel a szervezet önmagától nem képes ezeket az anyagokat előállítani, a táplálékon keresztül kell őket magunkhoz venni. Néhány példa:

A legfontosabb omega-3 zsírsavak az EPA (eicosapentaensav) és a DHA (docosahexaensav), melyek a zsírokban kifejezetten gazdag tengeri élőlényekben fordulnak elő leggyakrabban (pl. lazac). Ebben az esetben beszélhetünk úgynevezett többszörösen telített zsírsavakról. A DHA ezen felül az agy és az ideghártya fontos építőköve – ezzel magyarázható ezen zsírsavak agyi és látási funkciókat erősítő hatása.

A DHA a terhesség és a szoptatás alatt is fontos szereppel bír, ugyanis hozzájárul a kölykök egészséges fejlődéséhez. Ez azt jelenti, hogy ha az anyaállat szervezete megfelelő mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavat, azt a kölykeinek is átadja az anyatejen keresztül. Ez az oka annak, hogy számos tejpótló készítmény is magas mennyiségben tartalmaz DHA-t – mint például a Lactol Kitty és Lactol Puppy tápszerek.

Az omega-3 zsírsavak a fentieken túl támogatja a test sejtmembránjait és csökkenti a vér zsírtartalmát, ezáltal pozitív hatást gyakorolva a szív- és érrendszerre.