Vérszívó élősködő: Bolha

Bolhafajok 

Számos bolhafaj létezik. A két leggyakoribb a macska és kutyabolha. A macskabolha a leggyakrabban megtalálható faj mind a macskák mind a kutyák esetében. A macskabolha tudományos neve Ctenocephalides felis. Annak ellenére, hogy ez a faj főleg macskákon fordul elő, a kutyákon is vidáman megél. A kutyabolha, azaz a Ctenocephalides canis már nem él meg ilyen könnyen macskákon. Ezért képes a macskabolha kiszorítani a kutyabolhát. Nem a macskabolha a leggyakoribb bolhafajta a világon. Néhány országban, mint Görögország, Új-Zéland és Írország a kutyabolha az uralkodó faj a kutyákon. 

 A bolha életciklusa 4 szakaszból áll:

• a felnőtt bolha tojást rak,

• a tojás lárvává alakul,

• a lárva bábbá alakul, 

• a bábból bolha lesz.

A bolhák állandó problémát jelenthetnek az állatok számára. Egy felnőtt bolha nagyjából 2-4 hétig él. Amint ráugranak egy állatra, elkezdik szívni a vérét. 36 óra elteltével egy felnőtt nőstény bolha lerakja az első tojásokat. Naponta kb. 50 tojást tudnak rakni! A tojások a kutyáról és a macskáról lehullanak a környezetükbe: a szőnyegre, párnákra, a parkettára, a kocsiba, az ágyra stb. A tojások átlagosan 5-10 nap múlva kelnek ki a hőmérséklettől és a páratartalomtól függően. 

A lárva kimászik a tojásból, és a felnőtt bolha levedlett bőréből és ürülékéből táplálkozik, ami emésztetlen vért tartalmaz. A lárva kétszer vedli le a bőrét, ami kb. 5-10 napot vesz igénybe. A meleg, nedves környezetet kedveli, és kerüli a direkt fényt, hogy megvédje magát a kiszáradástól. A természetes termékeknek csak nagyon korlátozott rovarriasztó hatásuk van bolhák és rovarok ellen. Ez a tulajdonságuk inkább a megelőzésben játszik szerepet, mint a bolhafertőzés megszüntetésében.

Bolhák elleni küzdelem

Egész éven át tartó probléma 

A bolhák sajnos már nem csak a nyárra jellemzőek. A meleg, nedves körülmények nagyszerűek a bolhák számára, és a központi fűtés tökéletes környezetet biztosít az egész házban az év folyamán. Ez azt jelenti, hogy a bolhák egész évben problémát okozhatnak a háziállatnak. A bolhatojások és lárvák 10°C-os hőmérsékleten vagy az alatt nem fejlődnek. Hideg időben fagypont alatt a kint lévő bolhák elpusztulnak. A túlélőket a házon belül, otthonunkban találjuk. Ezért van az, hogy a tél és a tavasz a leghatásosabb időszakok a bolhák elleni harcra mind, az állat, mind otthonunkban esetében. 

A következmények 

A bolhák sokféle bőrbetegséget okoznak a kutyáknál és macskáknál, továbbá gyakran galandféreg lárvát hordoznak. 

A bolhafertőzés néhány közvetlen következménye: 

• viszketés; 

• vérveszteség, amely vérszegénységet okozhat 

• az állat viselkedésében bekövetkező változások; 

• bolhaallergia. 

Nyilvánvalóan ezek nagyon kellemetlen problémák az állatok számára. Ezeken a közvetlen következményeken túlmenően a bolhafertőzés közvetett következményekkel is jár, mivel a bolhák galandféreg hordozói is lehetnek. A fentieket figyelembe véve a bolhafertőzés nem vicc a kutya vagy a macska számára, és a ha a bolhapopuláció ugrásszerűen megnő, akkor az bizonyára Önnek is problémát fog okozni. 

A látha(tatlan)ó probléma 

A látható bolhák száma csak a közmondásos jéghely csúcsa. Az állaton élő bolháknak mindössze 5 %-a látható. A maradék 95 % puszta szemmel nem látható tojás, lárva vagy báb formájában az állat környezetében található. 

Egy nőstény bolha kb. 1350 tojást rak egész élete során (amely átlagosan 27 db naponta). A tojások 1-10 nap elteltével kelnek ki. Mivel a tojások különböző időben kelnek ki, az állat újonnan kikelt bolhák folyamatos bombázásának van kitéve a saját élőhelyén. 

A bolhák kb. 60 %-a a környezetünkben lárva formájában él. Ezek a lárvák persze menekülnek a fény elől, (negatív fototaxis) és lefelé mozognak a föld felé (pozitív geotaxis). Ezért van az, hogy a lárvákat gyakran nehezen megközelíthető repedésekben találjuk meg, vagy a szőnyeg alsóbb rétegeiben. Ez csak adalékul szolgál a bolha probléma láthatatlansági fakorához. A báb és a benne található fiatal bolha nagyon ellenálló a különféle bolhairtási módszerekkel szemben. 

A kifejlett bolha azonnal kimászik a gubóból, ha megkapja a kellő jelzéseket, de ugyanígy bolhaként a bábban is tud maradni napokig, hetekig vagy akár hónapokig. Ez lehetővé teszi a számára, hogy kivárja a megfelelő időpontot a bábból való kikelésre, amikor a körülmények a legkedvezőbbek és az esély, hogy az állat, akire rá tud ugrani, a közelben van, a legmagasabb. A gubó felrepedését a vibráció (egy lehetséges gazdaállat mozgása a közelben) és a meleg stimulálja. Mivel a bolhák bábban töltött ideje nagyon változó, a bolha akár túl is élheti a kezelést azáltal, hogy csak azután kel ki, hogy a kezelés hatása már elmúlt. A bábállapot megvédi a bábban lévő bolhát a rovarirtó-szerek hatásaitól.

Mit tehetünk ellene?   Időben fel kell őket fedezni.

Ahogy az más esetekben is igaz, minél korábban ismerjük fel a problémát, annál könnyebb lesz orvosolni. Biztos jele a bolhafertőzésnek, ha egy állat folyamatosan vakarózik. Gyakran teljesen nyilvánvaló, ha az állat nem szokványos viszketésben szenved. Ahhoz, hogy biztosak legyünk abban, hogy a kutya vagy macska bolhafertőzés áldozata, alaposan fésüljük át a bundáját. Ilyenkor láthatjuk, amint a bolhák vagy kicsi, szabálytalan alakú fekete darabkák hullanak ki az állat bundájából. Ez valószínűleg bolhaürülék. Mivel ez az ürülék emésztetlen vért tartalmazhat, a fésüléskor legjobb, ha nedves ruhát, papírt vagy lepedőt helyezünk az állat alá. Az állat alatt lévő nedves felületen landoló ürülék, sötétvörös pöttyök formájában jelenik meg. Az állat egyes testrészeit különösen fontos megvizsgálni bolhák után kutatva, ezek a derék, nyak, a fülek mögött és a “hónaljak”. Ezek a legmelegebb helyek és a bolhák gyakran összegyűlnek ezeken a területeken. 

Amennyiben bolhát találunk az állaton, intézkednünk kell, hogy megszabaduljunk tőle. Van azonban néhány dolog, amit észben kell tartanunk, amikor megküzdünk a bolha problémával. 

Mint már említettünk, a bolháknak csak 5 %-a tartózkodik az állaton. A maradék 95 % az állat környezetében él tojás, lárva vagy báb formájában. Nyilvánvaló, hogy nemcsak az állatot kell bolhátlanítani, de a környezetét is kezelni kell. Nem elég megszabadulni a kifejlett bolháktól: foglalkozni kell a tojásokkal és a lárvákkal is. A fő cél a bolha életciklus megszakítása, és ennek az állapotnak a fenntartása.

Bolhafertőzés elleni küzdelem 

A bolhapopulációk kiirtására több módszer létezik. Alkalmazhatunk például kifejezetten bolhák elleni rovarölő-szereket, természetes termékeket vagy nem kémiai eszközöket. Számos bolhaölő-szer létezik: spray-k, samponok, tabletták, porok, nyakörvek és cseppek. Az Ön személyes preferenciája játssza a fő szerepet egy bizonyos bolha elleni szer kiválasztásánál. A bolhák életciklusának megszakítása és a probléma megoldása érdekében hosszútávon a bolha elleni szerek felbecsülhetetlenek. A bolha életciklusának megszakításához a ciklus két szakaszában kell intézkedéseket tenni: 

1. Az állaton és a környezetében élő kifejlett bolhák elleni küzdelem, 
2. A lakókörnyezetben élő tojások és lárvák elpusztítása. 

A felnőtt bolhapopuláció elhárítása más termékek használatát igényli, mint amelyeket a tojások és lárvák elpusztítására használunk. Ezért kapható annyi különféle bolha elleni termék. 2 fő fajta termék létezik: rovarölő-szerek (rovarirtó-szerek) és rovar növekedésszabályozó szerek (IGR). 

A kifejlett bolhák irtásához rovarölő-szert használjunk. Alaposan olvassuk el a terméktájékoztatót az alkalmazni kívánt rovarölő típusának megismerése érdekében, és hogy tudjuk, hogyan kell azt hatásosan alkalmazni. 

A ovar növekedésszabályozók (IGR) megszakítják a tojás-lárva-báb-bolha életciklust. Az IGR nem azonnal halálos a felnőtt bolhák számára, de megakadályozza, hogy a tojások és a lárvák vérszívó bolhává fejlődjenek ki. 

Az IGR megszakítja a bolha életciklusát, mert: • megakadályozza az életképes tojások lerakását, • megakadályozza a normális báb kialakulását, • megszakítja a lárva fejlődését, • megakadályozza, hogy a tojások kikeljenek. Annak a pontos módja, hogy egy bizonyos termék hogyan veszi fel a harcot a bolha életciklussal, a termékben lévő IGR típusától függ.

Bolhák elleni harc 4 lépésben

Mi a legjobb módja a bolhaprobléma kezelésének? A Beaphar termékek nagy segítségünkre lehetnek. A bolhanyakörvek 1983-ban történt bevezetése óta a Beaphar a kutyák és a macskák számára már komplett csomagot ajánl, amely segít legyőzni az kártevőket, melyek az állaton kívánnak élősködni. A teljes bolhaprobléma megoldására több lépést is kell tenni annak érdekében, hogy sikeresen megszabaduljunk a problémától: 

1. Lépés: Az állat megtisztítása a bolháktól 

A probléma hatékony megoldásához először is meg kell tisztítani az állatot az összes bolhától. A kutyák bolháktól való megszabadítására használja a Fiprotec rácsepegtető oldatot. Ez a termék gondoskodni fog minden, a kutyán lévő bolháról. 

2. Lépés: Az állat tisztán tartása a bolháktól 

Használja a Beaphar bolhanyakörvek egyikét. Ezek a nyakörvek 4 hónapig hatékonyak maradnak, és diazinon nevű aktív anyagot tartalmaznak, ezen felül vízállóak. 

3. Lépés: A lakókörnyezet tisztán tartása a bolháktól 

Mint ahogy azt korábban is említettük, a bolhaprobléma 95 %-a az állat lakókörnyezetében rejlik. Ezt mindenképpen figyelembe kell venni bármely bolhafertőzés esetén. Kifejezetten bolha elleni termékek használatával megszabadíthatjuk az állat lakókörnyezetét a bolháktól. 

4. lépés: Utógondozás 

A bolhák a férgek köztigazdái is lehetnek. Ha egy állat bolháktól szenved, akkor féregteleníteni is kell.

 

Component ProductGrid: Ajánlott termékek
Üzenet: Adjon meg legalább 4 SKU-t és legfeljebb 9 SKU-t a rácshoz.. Ez az egyedi termékek száma, amelyeket találtunk: