Beaphar Gato araña el sofá

Vesekárosodás macskáknál

Vese

A macskák veséi kettős funkciót látnak el: megtisztítják a vért a különböző méreganyagoktól és gondoskodnak a megfelelő mennyiségű víz szervezetből való eltávolításáról. Ezek a szervek úgynevezett nefronokból állnak. Fiatal korban a nefronoknak csak egy része aktív. Ahogy ezek idővel fokozatosan elhalnak, úgy veszik át a tartalék nefronok a helyüket. Sajnos ezek nem tudnak regenerálódni, és újak sem termelődnek, így idővel teljesen elfogynak. A problémára utaló tünetek azonban csak akkor jelentkeznek, amikor a nefronok nagyjából kétharmada már elhalt – ilyenkor a vesék károsodása már általában súlyos.

A veseelégtelenség

A macskák mintegy 35%-át előbb-utóbb érinti a probléma. Összehasonlításképpen, a kutyáknál ez az arány csupán 10% körül van. Az alábbi tényezők növelhetik a betegség kialakulásának kockázatát:

  • az állat kora – a probléma általában (de nem kizárólag) az idősebb macskákat érinti
  • méreganyagok és bizonyos gyógyszerek fogyasztása (pl. paracetamol vagy ibuprofen)
  • egyes antibiotikumok használata
  • bakteriális és vírusos fertőzések
  • policisztás vesebetegség
  • genetikai hajlam – nagyrészt a maine coon, sziámi és perzsa macskáknál
  • autoimmun betegségek és cukorbetegség
     

Előrehaladott állapotban olyan tünetek léphetnek föl, mint a túlzott szomjúság és vizelés, a hányás, a levertség vagy a tisztálkodás elhanyagolása. A kialakult állapot sajnos visszafordíthatatlan, de odafigyeléssel lassítható a romlási folyamat és az állat közérzete is javítható.

A betegség kezelése

Mivel a betegség nem gyógyítható, állatorvosi ellenőrzés mellett arra kell törekedni, hogy a még működőképes nefronok élettartamát és működőképességét megnöveljük azáltal, hogy a vesét nem terheljük felesleges anyagokkal. Ilyen helyzetben az általános eljárás egy szigorú vesediéta betartása, melynek lényege az alacsony fehérje- és foszfortartalom. Bizonyos esetekben a foszfort megkötő gyógyszerek, vagy túlzott étvágytalanság esetén étvágygerjesztő készítmények is segítségünkre lehetnek.

Az állatorvos által javasolt diétás étrendbe kitűnően beilleszthetőek az ötféle ízben (csirke, kacsa, lazac, bárány, taurin) elérhető Beaphar vesediétás tápok. Gondosan kialakított összetételének köszönhetően nem csupán ízletesek, de a nap során több adagra felosztva kímélik a macska veséjét is az alacsony foszfortartalomnak és a csökkentett, de magas minőségű fehérjetartalomnak köszönhetően.

A veseelégtelenség sajnos egy alattomos és gyakori probléma, ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni. A cicák megérdemlik a gondtalan életet és a gondoskodást, ezért érdemes már kölyökkorban kikérni az állatorvos véleményét a megelőzésről és a betegség kialakulásának lelassításáról.